Wat kun jij doen om jezelf zo veilig mogelijk online te begeven?

Welke bedreigingen zijn er en hoe bescherm je jezelf? Hoe kun je veilig internetten en bankzaken doen?

Virussen

Over het algemeen weet iedereen wel wat een computervirus is. Een stukje software wat vaak ongezien op je apparaat komt te staan en je bestanden en andere data onherstelbaar kan beschadigen. Vaak komt een virus mee met een bestand wat je download en wat niet veilig blijkt te zijn. Er zijn verschillende soorten virussen, waarvan de zogenaamde Cryptovirussen het gevaarlijkst zijn. Ze versleutelen je bestanden en kruipen via het netwerk in andere computers, maar ook in aangesloten USB-sticks en externe harde schijven. Je bestanden worden als het ware gegijzeld, en er wordt vaak gevraagd losgeld te betalen waarmee je je data weer vrij kunt kopen. De politie raad dit echter af, omdat de kans erg klein is dat je de sleutel voor het ontgrendelen ook daadwerkelijk toegestuurd krijgt.

Wel zijn er tools om te helpen bij het verwijderen van een cryptovirus, echter is voorkomen beter dan genezen. Zorg daarom voor een goede virusscanner, check altijd de afzender/bron van een bestand wat je wil downloaden en gebruik je kritisch en gezond verstand. Zo loop je het minste risico en kun je je veilig online begeven.

Het beste is om een back-up te maken. Het hebben van een kopie van jouw belangrijke bestanden (foto’s, documenten maar ook bijvoorbeeld je e-mails) is erg handig op het moment dat er iets mis gaat op jouw systeem. Een back-up maak je regelmatig, zodat door jou gemaakte wijzigingen ook worden meegenomen. Wij kunnen je helpen met het instellen met een back-up en bieden verschillende back-up mogelijkheden aan.

Wachtwoorden

Iedereen heeft tegenwoordig wel ergens een online account. Vaak gebruiken we voor deze accounts hetzelfde wachtwoord omdat dat het makkelijkst te onthouden is, maar dit brengt gevaren met zich mee. Als er een wachtwoord gekraakt wordt, is de rest van je accounts ook in gevaar. Zorg daarom voor variatie in je wachtwoorden. Op die manier blijven jouw gegevens veilig.

Je kunt bijvoorbeeld een wachtwoordkluis instellen die ook automatisch wachtwoorden voor je maakt en opslaat. Zo hoef je je wachtwoorden niet te onthouden en ook bewaar je ze niet fysiek, bijvoorbeeld op een briefje (wat je kunt kwijtraken). Daarnaast heb je ook apps voor op je telefoon, dan heb je je wachtwoorden altijd bij de hand. Ook deze wachtwoorden kun je in een back-up opnemen zodat je ze niet hoeft te onthouden.

Updaten

Het is erg belangrijk om te zorgen dat je internetbrowser maar ook de rest van je apps/software op je apparaat up to date zijn, omdat virussen en cybercriminelen gebruikmaken van zwakheden in oudere versies van programma’s. Daarom is het ook niet verstandig om programma’s te gebruiken die niet meer ondersteund worden, je kunt ze het beste verwijderen. Een voorbeeld hiervan is de veelgebruikte Internet Explorer, die niet meer wordt ondersteund door de maker.

Phishing

Phishing is het versturen van valse e-mails en ook Sms’jes, vaak onder naam van een bank, creditcardmaatschappij of bijvoorbeeld koerierdiensten zoals PostNL. Deze mails kunnen er heel erg echt uit zien, maar herkennen kan altijd. Een echte bank zal je nooit per e-mail of sms vragen om:

  • Wachtwoorden, pincodes en andere beveiligingscodes
  • Via een link naar een website te gaan die om beveiligingscodes vraagt
  • Vragen om (een kopie van) uw betaalpas, creditkaart of inlogapparaat op te sturen.

Let dus goed op als je een mail ontvangt. Mocht je een phishing mail ontvangen, kun je deze melden bij de desbetreffende bank. Twijfel je of een mail betrouwbaar is ja of nee? Dan kijken we graag met je mee om de mail te beoordelen zodat je weer veilig verder kunt.

Wij kunnen je helpen met het veilig maken van jouw systeem. Heb je vragen over het instellen van een virusscanner, het maken van een back-up of heb je een andere vraag betreft veilig internetten en bankzaken doen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 073-8512083.

Doe hier de online phishing quiz!

Wij maken graag gebruik van ESET Internet Security. Wilt u advies over hoe ESET u helpt bij veilig internetten en bankzaken doen? Of wilt u meer informatie over virusscanners en beveiliging, en welke nou de beste is? Neem dan contact met ons op via 073-8512083!

Lees hier meer over ESET

Over ons

Een computer bedrijf wat met je meedenkt, je dingen leert en je altijd zo snel mogelijk probeert te helpen.

Veel van onze werkzaamheden doen we middels hulp op afstand.
Zo kunnen we de prijs laag houden en toch op een snelle manier veel klanten helpen.
Natuurlijk is het ook mogelijk dat er iemand naar je toekomt.
Bijvoorbeeld bij internet storingen, wifi uitbreiding of het leveren van een nieuwe computer / laptop / printer.
Als je bij ons een product koopt zorgen wij ervoor dat je er meteen mee aan de slag kunt.
We stellen bijvoorbeeld op een nieuwe laptop meteen even je e-mail in, zetten je gegevens over van je oude naar je nieuwe laptop en zorgen ervoor dat je een simpele handleiding hebt zodat je meteen leert hoe je het beste met de accu en het schoonhouden van de laptop kunt omgaan.